Hur man får någon att bry sig om ännu en ny smak?

Kund - Swedish Match

Ett starkt varumärke kan enkelt lansera en ny produkt till sin redan lojala målgrupp, men till priset av mer eller mindre kannibalism av storsäljaren. Hur gör man då för att nå nya kunder istället? Spinn och Swedish Match stod inför den frågan kring deras tobaksfria varumärke Onico. Insikten som klargjorde svaret var: smak.

Klassiska Onico väljs pga en överlägsen tobaksupplevelse utan tobak. Alltså, genom att lansera en smaksatt produkt kunde Onico nå dem som sökte en annan smakupplevelse t.ex. lakrits, en populär och alltmer trendig smak.

Ur insikten att bygga på människors olikheter skapades också den drivande kreativa idén för kampanjen: att vi i Sverige uttalar ordet ”lakrits” på två olika sätt, med långt eller kort a. Genom att ta fasta på det hade vi en historia att dramatisera i en integrerad kampanj som sträckte sig från TV via digitala kanaler till köpdrivande insatser i och nära butik. Och det satte effektivt fokus på produktens främsta egenskap: smaken av lakrits.

3:e

största produkten i kategorin på 3 månader

0%

kannibalisering av flaggskeppsprodukten

Total integration
Kampanjen omfattade insatser i TV, digitala medier, utomhus, trade- och säljstöd, butiksexponering, aktivering av sponsorskap, och förpackningsdesign. Spinn koordinerade utvecklingen och tog hjälp av begåvade specialistbyråer och producenter för att maximera kvalitet och effekt i alla kanaler.

swm-sek1

Andra case